Omega-3-mal a szívünk és elménk egészségéért!

omega-3 az egeészségért

Az omega-3 zsírsavak előállítására szervezetünk nem képes, ugyanakkor nélkülözhetetlenek testünk egészséges működéséhez, és a normális anyagcsere létfontosságú elemei.

Legfontosabb omega-3 források:

  • a hideg vízi tengeri halak, pl. a lazac, a hering, a makréla, a szardella és a szardínia. Egyéb olajos halak – mint a tonhal – is tartalmaznak omega-3 zsírsavat, azonban csekélyebb mennyiségben.

A rendszeres halfogyasztás fontossága

Az omega-3 zsírsavak hiánya kapcsolatba hozható a demencia és stroke kockázatával, a mentális hanyatlással.

Hazánk lakosságának nagy részénél a hal csak ünnepek alkalmával kerül az asztalra, s ezen okban rejlik szervezetünk omega-3 szintjének alacsony mértéke. Az optimális testi működéshez szükséges omega-3 mennyiség pótlását szervezetünk meghálálja.

Az omega-3 zsírsavak jelentőségére eszkimókkal kapcsolatos kutatások során derült fény. Tanulmányok szerint a túlnyomórészt állati termékeket fogyasztó eszkimók között jelentősen kisebb számban fordul elő szívinfarktus, mint az európai országok lakosai között. A különbségre magyarázatot az eszkimók lényegesen jelentősebb mértékű omega-3-zsírsav-fogyasztása adott.

Ezen megfigyelést az elmúlt évtizedekben számos vizsgálattal alátámasztották. Bizonyítást nyert, hogy a szívinfarktust elszenvedett betegek életkilátásai az omega-3 zsírsavak által határozottan javultak. Az újabb infarktus bekövetkezésének valószínűsége, valamint a gyakorta az életet veszélyeztető szívritmuszavarok (aritmia) kialakulása az omega-3 zsírsavak által egyértelműen csökken.

Az omega-3 jótékony hatásai:

  • Kedvező hatást gyakorol a szív-és érrendszeri megbetegedésekre, szerepet játszik a szívritmuszavar kialakulásának megelőzésében,
  • Egyes enyhébb bőrbetegségek (pl.: ekcéma, pszoriázis stb.) megelőzésében és kiegészítő kezelésében nyújt segítséget,
  • Jótékonyan befolyásolja az agy-és idegsejtek, a látóhártya működését,
  • Az immunrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen,
  • Védi az érfalakat az érelmeszesedéstől, segíti a gyulladásosok leküzdését.

Már most alapozd meg gyermeked jövőjét!

Ha a gyermekünk az általános iskolában kevésbé teljesít, csökkent eséllyel indul  a továbbtanulásnak. A gyermekkor tehát meghatározó szerepet tölthet be jövőnk alakulásában. A jó tanulmányi eredmény önbizalmat ad, az iskolába járás nem válik nyüggé.

Vizsgálati eredmények alátámasztották, hogy a halakban található omega-3 (EPA, DHA) telítetlen zsírsavak szerepet játszanak az agy fejlődésében, javul a koncentrálóképesség és könnyebbé válik a tanulás.

Az omega-3 gyermekre kifejtett jótékony hatásai:

A koncentrációs képesség javulása, az olvasási, a tanulási, és memóriaproblémák csökkenése figyelhető meg gyermeknél omega-3 adagolása esetén.

3 hónapos omega-3 kúrát követően a koordinációs problémákkal küzdő gyermekeknél a koncentrációs képességük javulása, az olvasási és a beszédkészség fejlődése, hiperaktivitásuk és szorongásuk mérséklődése volt tapasztalható.

Az omega-3 immunrendszerre kifejtett hatása is jelentős: vizsgálati eredmények alapján a rendszeresen megfázással, náthával küzdő gyermekek állapota javulást mutatott.

2 hónapos omega-3 kúrát követően a hiperaktív gyerekeknél nagymértékben csökkent az ellenséges viselkedés és az agresszivitás.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük