A szívünk leghatékonyabb tápanyagai

szívünk tápanyagai

Ha szívünk nem működik optimálisan, fáradékonyak leszünk, ödéma keletkezhet testünk különböző részein, például a bokán, alsólábszáron vagy a tüdőben, de akár a hasunkban, vagy testszerte.

Ugyanis a szívüregekben megnövekedett nyomás a szövetek közé préseli a folyadékot. A leggyakoribb probléma a koszorúerek elzsírosodása, majd elmeszesedése. Ha a vérben tartósan rossz irányba tolódik el a vérzsírok mennyisége, azok lerakódnak az erek falán.

Az erek így veszítenek a rugalmasságukból és összeszűkülnek. Érszűkületet okozhat a dohányzás, az elhízás – főleg a hasi típusú -, a mozgásszegény életmód, a cukorbetegség, a tartósan magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a stressz, és az örökletes tényezők is.

Mit tehetünk azért, hogy szívünk – mely testünk legfontosabb funkcióját látja el – hosszú ideig egészséges maradjon?
A rendszeres testmozgás, bár nagyon fontos, ám önmagában nem elegendő.

Bizonyos tápanyagok rendszeres fogyasztásával is sokat tehetünk azért, hogy szívünk hosszú évekig egészségesen dobogjon.

Magnézium

A magnézium az egyik legfontosabb és leggyakrabban fogyasztott ásványi anyag. Segít megelőzni a szívinfarktust, szabályozza a magas vérnyommást. A gyenge izomzat, csontozat és romlandó fogak, mind annak a jelei, hogy kevés ásványi anyagot fogyasztunk.

Magnézium hiánya esetén csökken a fizikai teljesítőképesség, izomgörcsök jelentkezhetnek, sőt akár krónikus fáradtság szindróma is felléphet. A szervezet elégtelen magnéziumszintje esetén fokozódik a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázata, gyakrabban fordul elő magas vérnyomás, érelmeszesedés, szívinfarktus, valamint szívritmuszavarok keletkezhetnek.

Q10 koenzim

A testünkben lezajló folyamatokhoz energiára van szükség. Így például a szívizom összehúzódásához is energiára van szükség. A Q10 nélkülözhetetlen tápanyag a szív egészségéhez. Fogyasszunk belőle nagy dózisú táplálékkiegészítőt minden nap. A különböző hatóanyagtartalmú Q10 készítmények közül mindenki megtalálhatja a számára ideálisat.

Szelén

Szelénre szüksége van a szervezetnek a Q10 koenzim előállításához, ugyanakkor a felszívódását is segíti. Gátolja a vérrögképződést, így csökkentve a szívinfarktus és a szélütés kockázatát. A szelénkészítmények fogyasztása különösen a dohányosok és az infarktuson, szélütésen átesettek számára fontos, de a napi vitamin és ásványi anyag adagjában mindenki számára fontos.

D-vitamin

D-3 vitamin segítségével számos betegség gyógyítható. Így van ez a szív egészségével is. A D-vitamin normalizálja a vérnyomást, javítja az inzulinérzékenységet, szerepet játszik a testsúlycsökkentésben is, melynek révén hatással van a szív-és érrendszeri betegségek kialakulási kockázatának csökkentésére. Összességében elmondható, hogy a D-vitamin csökkenti a szívbetegségek előfordulásának esélyét.

Jód

A jód szerepet játszik az érszűkület kialakulásának megakadályozásában. A jódtartalmú táplálékok akkor is jótékonyan hatnak, ha már kialakult a probléma.

Fokhagyma

Számos tanulmány kimutatta, hogy napi 1 gerezd fokhagyma gátolja a rossz koleszterin (LDL), és növeli a jó koleszterin (HDL) színtjét.  További vizsgálatok bizonyították, hogy a fokhagyma segítségünkre lehet a vérnyomás normalizálásában, ugyanakkor a vérkeringést is serkenti.

C-vitamin

A C-vitamin javítja az érfalak állapotát. Érrendszeri betegségek esetén rendszeres fogyasztása mindenképpen ajánlott, megállítja az állapot romlását, sőt vissza is fordíthatja azt. A C-vitamin folyamatos bevitelével látványos javulás érhető el.

Szerepe van a vérnyomás szabályozásában is. Egy nemrégiben megjelent tanulmány arról számol be, hogy a szívbetegség kockázata annál kisebb, minél magasabb a vér C-vitamin szintje. Ez az eredmény megerősíti azt a – több mint 50 éves – tudásunkat, hogy a C-vitamin fontos szerepet játszik a szív és érrendszer egészségének megőrzésében.

Egy másik tanulmány szerint, a vérplazma magas C-vitaminszintje 50%-kal csökkentiheti a stroke kockázatát. C-vitamin készítményeink a legkisebbektől a legidősebbekig minden korosztály részére gondoskodnak a szervezet C-vitamin szükségletének biztosításáról különböző hatóanyagtartalommal, folyékony és tablettás változatban egyaránt.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük