A védelmező fokhagyma

fokhagyma védelem

Már 5000 éve rágcsáljuk a nagy hagyományokkal rendelkező gyógyító fűszernövényünket, a fokhagymát. A középkorban varázserőt tulajdonítottak a fokhagymának, melyet az egészség és munkaképesség megőrzéséhez nélkülözhetetlennek tartottak. Sokan imádják, sokan azonban nem kedvelik a fokhagyma illatát, mely a benne lévő kéntartalmú vegyületnek köszönhető.

A fokhagyma illatát adó legfőbb anyag az allin, mely az amiláz enzim hatására a fokhagyma megvágásakor különféle kéntartalmú vegyületekké alakul.

Miért is érdemes megbarátkozni a fokhagymával?

Vitamin, ásványi anyag, enzim -és nyomelem forrás

A fokhagyma magas vitamin-és nyomelemforrás, de ásványi anyag és enzimtartalma is jelentős,  ugyanakkor kiváló antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik. Hő hatására számos értékes vegyülete lebomlik, ezért jótékony hatását teljes mértékben nyersen képes kifejteni.

Baktériumölő

Megöli a kórokozókat.  Ezen hatása miatt léguti megbetegedések és bőrgomba fertőzések kezelésében is alkalmazzák, de a modern fitoterápiában is kiemelt helyet foglal el.

Vérnyomáscsökkentő hatással rendelkezik

A fokhagyma önmagában nem elegendő a magas vérnyomás kezelésére, vagy éppen a káros vérzsírszint csökkentésére, azonban kiegészítő kezelésként nagyon hasznos. E hatása már tudományosan is alátámasztásra került.

Klinikai vizsgálatok szerint enyhén magas vérnyomás esetén a vérnyomás első (szisztolés) értékében 2-17, a második (diasztolés) értékében 3-16  Hgmm-es a vérnyomáscsokkenést figyeltek meg a fokhagyma vagy fokhagymakivonat kúraszerű fogyasztását követően.

Érvédő hatással rendelkezik

Rendszeres, kúraszerű alkalmazása során a fokhagyma az érlelmeszesedés folyamatát, a meszes plakkok kialakulását lassítja, a vér káros koleszterin-és vérzsírszintjét 10%-kal csökkentheti. További áldásos hatása által gátolja a vérlemezkék összetapadási hajlamát, ezáltal csökkentve a vérrögképződés kockázatát.

A fokhagyma tehát számos rendkívül jótékony tulajdonsággal rendelkezik, természetes úton segíti egészségünk megőrzését, vagy éppen javítását.

Immunerősítésre, fertőzések kialakulási kockázatának mérséklésére, vérnyomás normalizálásának elősegítésére, ereink védelmére, a vérrögképződés kialakulási esélyének csökkentésére fogyaszd ezt a csodálatos zöldséget.

Ha teheted, vásárold tabletta formájában is, ami tartalmazza a fokhagyma számos rendkívül értékes összetevőjét úgy, hogy még az esetleg kellemetlennek tartott illata sem érezhető.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük