A gyümölcsöket előszeretettel fogyasztjuk, hiszen finomak, zamatosak és nagyon egészségesek. Sok vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet, valamint értékes növényi rostokat tartalmaznak, melyek kedvező hatással vannak az egészségünkre. A gyümölcsök között vannak olyan különleges fajták, melyek sokkal egészségesebbek a többinél, így megilleti őket a „szuper” jelző.
Az igazi szupergyümölcs az, ami kiemelkedően magas antioxidáns tartalommal bír. Az áfonyafélék pontosan ebbe a csoportba tartoznak, mert antioxidánsokban meglehetősen gazdagok.
Az acai bogyó az áfonyák közt is szembetűnő, hiszen a legmagasabb mikro-tápanyagtartalommal rendelkezik. Több ezer ismert és lehet, hogy még ennél is több ismeretlen mikro-tápanyagot tartalmaz. Rosttartalma magas, viszont cukortartalma alacsony, amiknek köszönhetően világszerte népszerű, természetes fogyasztószerré vált. Az acai többek között csökkenti az éhségérzetet, gyorsítja az anyagcserét és a kalóriák égését, miközben növeli az energiaszintet. Hatóanyagai úgy befolyásolják a vércukor- és az inzulin szintet, hogy az a testsúly csökkentése szempontjából optimális lesz.
A szupergyümölcs toplista*
Az alábbi lista az egyes gyümölcsök ORAC értékeit tartalmazza, amely az élelmiszerek antioxidáns kapacitásának mértékét jelzi.
- Acai (102 700)
- Csipkebogyó (96 150)
- Málna (19 220)
- Bodza (14 697)
- Áfonya (9 621)
- Vörösáfonya (9 090)
- Alma (6 681)
- Gránátalma (4 479)
Az antioxidáns bomba
Ahogy az a listán is jól látható, az acai gyümölcs rendkívül gazdag antioxidánsokban, így fogyasztójának széleskörű védelmet biztosít, miközben kiváló gyulladásgátló hatást is képes kifejteni. Tartalmaz még B1, B2, C és E vitamint, niacint és vasat, valamint káliumot, foszfort, kalciumot és különböző aminosavakat.
Mindezeket ismerve nem meglepő, hogy az acai a szupergyümölcsök királyaként van számon tartva.
Forrás: