Kakaóbab – szuperétel, igazi antioxidáns bomba!

kakaóbab hatásai

A kakaóbab különlegességét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy annak idején Amerika őslakosai fizetőeszközeként is használták. Miért? Mert a kakaóbab valóban kincset ér a szervezetünk számára, ezért érdemelte ki a szuperétel címet. Nem véletlenül, hiszen egyetlen kakaóbabszemben rendkívüli mennyiségű értékes tápanyag található. Kedvező élettani hatásait bizonyítja, hogy a történelem során orvosságként is használták.

Miért értékes tápanyag a kakaóbab?

A kakaóbabot méltán nevezhetjük igazi antioxidáns bombának, hiszen az egyes kakaóbabszemekben jelentős mennyiségben találhatók természetes sejtvédő polifenolok. A kakóbabban található értékes növényi hatóanyagok jó része a feldolgozás során azonban megsemmisül, ezért a kakaópor már lényegesen kevesebb polifenolt tartalmaz, mint a kakaóbab.  A kakaóbab kiváló magnéziumforrás, emellett gazdagon tartalmaz rostot, vasat,  és bőségesen található benne réz, foszfor, kálium, cink és antidepresszáns vegyületek, mint például a szerotonin és dopamin.

Mire használhatjuk a kakaóbabot?

A kakaóbab különösen jótékony hatást fejthet ki a szív-és érrendszerre, csökkentheti a vérnyomást, jótékonyan befolyásolhatja a HDL (jó) koleszterin szintjét a vérben, serkentheti a vérkeringést és javíthatja az inzulinérzékenységet. 

Magas magnéziumtartalma által növelheti a stressztűrő képességet, javíthatja a koncentrációt és a memóriát. Frissességet, jó közérzetet biztosíthat. Még a fogyókúra – diéta idején is segítségünkre lehet, mivel támogathatja az éhségérzet csökkenését, ugyanakkor fokozhatja a zsírégetést. Cukrot nem tartalmaz és glikémiás indexe is alacsony.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük