Extra szűz olívaolajjal a mellrák ellen

olíva olaj rák ellen

A barcelonai egyetem kutatói felfedezték, hogy az extra szűz olívaolaj jótékony hatással bír az emlőrák ellen. Korábbi kutatásokkal demonstrálták, hogyan befolyásolják a környezeti tényezők a mellrák kialakulásának esélyét. Bizonyították, hogy a zsírban gazdag diéták közvetlenül segítik a daganatok kifejlődését, ám arra is rájöttek, hogy vannak olyan zsírok is, melyek éppen ellenkezőleg, védik az emberi testet a betegségtől. Ilyen az olívaolaj is, mely gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, olajsavban és antioxidánsokban.

Gyakran hozzák összefüggésbe bizonyos rák típusok, valamint az érrendszeri megbetegedések kialakulásának lecsökkent gyakoriságát a megfelelő mennyiségű olívaolaj elfogyasztásával. A PubMed Central orvosi portálon is megjelent tanulmány szerzői megvizsgálták az olívaolaj rákos sejtekre gyakorolt hatását szemben a kukorica olajéval, amely n-6 többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. A kísérletben állatokon tesztelték, miként hat egyik, illetve másik típusú zsírban gazdag diéta az állati szervezetben kialakult rákos daganatokra.

Felfigyeltek rá, hogy azoknak az állatoknak a testében, amelyek az olívaolajban gazdag diétában részesültek, lelassult a rákos daganatok növekedése, és csökkent az onkogén fehérje p21Ras aktivitása – ez a gén felelős az ellenőrizhetetlen sejtképződésért és stimulálja a tumor növekedését -, míg újraindult az aktivitása azoknak a specifikus proteineknek, amelyek megállítják az úgynevezett apoptózist, vagyis a sejtek „öngyilkos“ mechanizmusát. Ugyanakkor azt is észrevették, hogy az olívaolaj megelőzi a DNS károsodását a sejteken belül.

„Ezek a molekuláris ösvények rendkívül lényegesek a rák kialakulásának szempontjából,“ nyilatkozta Dr. Eduard Escrich, a barcelonai egyetem School of Medicine munkatársa, valamint a tanulmány egyik kutatója, az AOL Health-nek e-mailben. „Mindezek tudatában a kutatásunk kimutatta, hogyan képesek a környezeti tényezők befolyásolni ezt a fajta betegséget.“

A kutatók rámutattak arra is, hogy a kukorica olaj, az olívával ellentétben, stimulálta a rákos sejtek növekedését, és növelte azok agresszivitását.

Escrich azt tanácsolja, inkább fogyasszunk mérsékelt mennyiségben olívaolajat a mindennapi életben, mint nagy mennyiségű bármilyen más zsírt, hiszen azok csak energetizálják a rákos sejteket. A szakértők azt tanácsolják, hogy azok a felnőttek, akik nem végeznek elég testmozgást, közel 50 milliliternyi olívaolajat fogyasszanak el egy nap, ezzel előzve meg a különböző betegségek kialakulását.

A kutatók már megkezdték újabb munkájukat, ezúttal az emberi sejteken, hogy lássák az olívaolaj ugyanolyan hatással bír-e az emberi szervezetre, mint az állatira.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük