A fogszuvasodás és a fogínysorvadás összefüggése a vitaminellátottsággal

foginygyulladas foginysorvadas

A fogak leggyakoribb megegbetegedése a fogszuvasodás (káriesz, caries) bakteriális fertőzés eredményeként alakul ki. Szájüregünkben megszámlálhatatlan baktériumfaj telepszik meg, s közülük egyesek okozzák a fogszuvasodást, míg mások az ínygyulladást, illetve a fogágy-gyulladást (parodontitis).

A fogszuvasodásakkor jön létre, ha a fog kemény szövete károsodik. Ez idült és több lépcsős folyamat:

  • A baktériumok megtelepszenek a fogakon lerakódó lepedékben. Ezek a baktériumok általában már gyermekkorunk óta szájüregünkben léteznek.
  • A baktériumok a szájüregbe kerülő szénhidrátokat elfogyasztják, tehát bontják.
  • A bontás bomlásterméke már savas közeget alkot, mely képes a fog kemény állományában lévő ásványok kioldására.
  • A kioldott ásványok, egy bizonyos mértékben a bevitt fluorid (fluor vegyületek) -ból pótlódnak. A fluorid pótlásra kerülhet a fogkrémek révén, szájöblögetőkből, fluorozott sóból, ásványvizekből. A fluor azonban túladagolható, korlátlan fogyasztása szervezetünk szöveteiben kóros elváltozásokat okozhat.
  • Amennyiben a kioldódás és a visszaépülés mértéke nincs harmóniában, létrejön a fogszuvasodás (kariesz).

A gyakran fogyasztott szénhidrátok lényegesen károsabb hatással vannak fogainkra, mint az egy-egy alkalommal elfogyasztott nagy mennyiségű szénhidrát. Előbbi esetben ugyanis a fluornak a gyakori szénhidrátfogyasztás miatt nincs ideje visszaépülni.

Fogínygyulladás

Talán nem is hinnénk, de hazánk lakosságának túlnyomó többségénél kimutathatók a fogínysorvadát tünetei.

Milyen okok húzódnak meg a hátterében?

Amennyiben az étkezések után a fogakra (elsősorban a fogígy és a fog találkozásánál) tapadt lepedéket nem távolítjuk el, az megszilárdulást követően fogkővé alakul.

Ha a fogkő sem kerül időben eltávolításra, úgy a folyamat folyamatosan előre halad, miközben a fogíny elválik és visszahúzódik a fogtövekről.

Ekkor már baktériumokat tartalmazó tasakok is kialakulhatnak. A baktériumok megtámadják a fogágyat és a fogakat körülvevő szöveteket is.  Észrevétlénül megkezdődik a fogak meglazulása, majd a folyamat előre haladtával a fogak kihullása, és a fogsor részleges vagy teljes elvesztése.

A fogínysorvadás majd az abból kialakuló fogágy-gyulladás (parodontitis) kialakulásában szerepet játszik a D-vitamin hiány. Fogaink elvesztése nem korral járó természetes folyamat.

Ügyeljünk arra, hogy ne a fogszuvasodást, a fogínygyulladást kezeljük, hanem a megelőzésre fordítsunk figyelmet.

Tápláljuk fogainkat a szükséges vitaminokkal és ásványi anyagokkal, fektessünk kiemelt hangsúlyt a szájhigiénia mindenkori betartására annak érdekében, hogy fogaink végigkísérjék életünket.

Az egyik legfontosabb teendő szervezetünk C-vitamin ellátottságának biztosítása, de nem kevésbé fontos a D-vitamin szint biztosítása is. Vizsgálatok kimutatták a D-vitamin hiány és a fogínysorvadás közötti összefüggést, miszerint azon személyeknél, akiknél alacsony D-vitamin-szint volt kimutatható, lényegesen gyakrabban alakult ki fogínysorvadás. A szervezetünk számára szükséges D-vitamin szint biztosításához napi 10-15 perc napozással jelentősen hozzájárulhatunk.

Fogaink ápolását, a megfelelő szájhigiénia betartását segítik a különböző fogápolási segédeszközök, mint pl. a fogselyem, fogköztisztító.  Mindkettőnek több fajtája létezik az egyéni szükségletekhez igazodva.

Fogaink egészségének hosszú távú megőrzéséhez azonban mindemellett félévente fogkőeltávolításra is szükség van.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük