A rost hiánya nem csak székrekedést okozhat

rost hiánya

Ha gyakran fogyasztunk húst, húsféléket, vagy finomított szénhidrátokat (fehér lisztből készült kenyeret, péksüteményeket, tésztaféléket), ugyanakkor gyümölcsöt és zöldséget ritkán, akkor valószínűleg rosthiányos a táplálkozásunk. Rostok ugyanis kizárólag növényi eredetű táplálékban találhatók. A rostban gazdag táplálkozásra azonban nem csupán a székrekedés megelőzése érdekében van szükségünk.

Bélrendszerünkben található az immunrendszerünk legnagyobb része, ez tehát az elsődleges védelmi vonalunk.

A bélrendszernek fontos szerepe van a méreganyagok eltávolításában. Kevés rostfogyasztás hatására mozgása lelassul, a salaknyagok felhalmozódnak, ennek hatására pedig gyulladás alakulhat ki. A székrekedés, az aranyér, a bőrproblémák kialakulása, az immunrendszer gyengülése csupán rövidtávú következményei az alacsony rostfogyasztásnak, hosszabb távon azonban elhízás, cukorbetegség, vagy akár súlyos, visszafordíthatatlan folyamatok alakulhatnak ki.

Többféle rost létezik

A vízben oldódó rostok lassítják és hatékonyabbá teszik az emésztést, egyúttal táplálékul szolgálnak a vastagbélben található jótékony baktériumok számára. Ugyanakkor a vízben oldhatatlan rostok vizet szívnak magukba, ezáltal növelik a bevitt táplálék térfogatát, mely elősegíti a jóllakottság érzésének kialakulását.

Rostfogyasztás csak bőséges folyadékkal

A rost megköti a vizet, ezért rostbevitel esetén különösen fontos a bőséges folyadékfogyasztás, mely legalább napi 2 liter vizet jelent. Bőséges folyadékfogyasztás hiányában puffadás, székrekedés alakulhat ki.

Rostból is megárt a sok

Az egészségünk hosszútávú megőrzéséhez naponta legalább 30 gr növényi eredetű rostot lenne szükséges fogyasztanunk, a népesség legnagyobb része azonban ezen mennyiség felének a beviteléről sem gondoskodik.  Amennyiben mégis, pl. napi egy kilogramm, vagy még több gyümölcsöt vagy zöldséget fogyasztunk, úgy hasmenés, puffadás alakulhat ki.

nopal fügekaktuszból előállított rosttabletta támogatja a méregtelenítést, jótékonyan hat a bélműködésre, miközben vitaminokkal (B1-, B2-, niacin) és ásványi anyagokkal látja el szervezetünket.

A hosszútávú egészségmegőrzés érdekében gondoskodjunk a rendszeres rostfogyasztásról.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük