Cukorbetegség – A 21. század népbetegsége

2015.05.27.

Cukorbetegség - A 21. század népbetegsége

Tudtad, hogy az előrejelzések szerint 20 éven belül megduplázódik a cukorbetegek száma? Hogy egy felmérés szerint a 12-19 éves fiatalok 23%-a szenvedett 2008-ban prediabéteszben (a cukorbetegséget megelőző állapotban)? Hogy minden tizedik nőt érinti az inzulinrezisztencia problémája, ami meddőséghez és hosszú távon 2-es típusú diabéteszhez vezet?

Ma már alig létezik ember, akinek a családjában, baráti körében ne lennének cukorbetegek. Egyre gyakrabban hallunk óvodásokról, kisiskolásokról, akik már inzulint használnak. Egyre inkább ismertté válik az inzulinrezisztencia fogalma, ami a meddőség egyik fő oka. Akik bekerülnek ebbe a „világba”, sok újat kénytelenek tanulni: hogyan diétázzanak, hogyan szedjék a gyógyszert, mennyit és hogyan mozogjanak, milyen rendszerességgel ellenőrizzék és ellenőriztessék vércukor- vagy inzulinszintjüket.

Ahhoz, hogy megfelelő étrend-kiegészítőt ajánlhass cukorbeteg vagy inzulinrezisztens ismerőseidnek, esetleg használhass te magad, íme, néhány információ a betegségről és a lehetséges segítségről.

A cukorbetegségnek két fajtáját ismerjük. Az 1-es típusú diabétesz leggyakrabban gyerek- vagy fiatal korban jelentkezik, és teljes inzulinhiány jellemzi. Kezeléséhez szigorú diéta és inzulin szükséges. A tünetek gyorsan kialakulnak: megnövekedett vizeletmennyiség, az állandó szomjúságérzet és a fokozott étvágy ellenére bekövetkező súlyvesztés, magas vércukorszint, cukor megjelenése a vizeletben. Gyakori tünete a nagymértékű szájszárazság, fáradékonyság, levertség, éhségérzet, látásromlás, fejfájás, éjszakai lábikragörcs, a bőrfelszín viszketegsége.

A 2-es típusú diabétesz jellemzően közép- vagy időskorú embereknél alakul ki. Megelőző állapota az inzulinrezisztencia, amikor még megvan az inzulintermelés, de annak hatása nem megfelelő, mert a sejtek nem megfelelően érzékelik azt. A szervezet ekkor egyre több és több inzulint termel, aminek a vége a hasnyálmirigy „kifulladása” lehet. A 2-es típusú diabéteszt sokszor gyógyszerrel kezelik természetesen a szintén szigorú diéta mellett.

A CaliVita termékpalettáján számos olyan készítmény található, amely segíthet a normális vércukorszint megtartásában vagy éppen a kiugró vércukor-ingadozások korlátozásában.

Nopalin: A rostok fogyasztására minden cukorbetegnek oda kell figyelnie, hiszen a rostos élelmiszerek fogyasztásakor sokkal lassabban nő a vércukorszint, mint rostszegény étkezés esetén. A Nopalin készítmény alapanyagául szolgáló nopal (fügekaktusz) gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, valamint nagyon magas a rosttartalma.

Chromium Max: A króm szerepe nagyon fontos. A glükóztolerancia-faktor alkotójaként fontos szerepet játszik a szénhidrát- és glükózanyagcserében, a cukor biokémiai szintű lebontásában. A króm az inzulin hatásának elősegítésén keresztül befolyásolja a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserét. Segít megakadályozni a vércukorszint hirtelen ingadozásából fakadó édesség iránti „kívánósságot”, ezáltal hatékonyan hozzájárulhat a testtömegcsökkentő étrendek eredményességéhez is.

MegaZinc, Chelated Zinc: Olvasd el cinkkel a cukorbetegség ellen c. cikkünket a cink vércukorszintre gyakorolt jótékony hatásáról!

Resveratrol PLUS: A Pécsi Tudományegyetemen végzett egyik vizsgálat rámutatott arra, hogy a rezveratrol, ami számos növényben megtalálható (legnagyobb mennyiségben a szőlő héjában), csökkenti az inzulinrezisztenciát 2-es típusú diabétesz esetén. A Resveratrol Plus készítmény nem csak rezveratrolt tartalmaz, hanem olyan antioxidánsokat is, amelyek hatékonyan támogatják annak működését.

A cukorbeteg étrend hatékony kiegészítője lehet a noni gyümölcsből készült Organic Noni is. A noni 18-féle aminosavat tartalmaz, melyek közül sok esszenciális aminosav, azaz a szervezet maga nem képes előállítani, viszont szükséges számára. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban is, melyek hozzájárulnak a szervezet napi igényeinek kielégítéséhez, ezenfelül más antioxidáns hatású vegyületeket is tartalmaz, melyek elősegítik sejtjeink védelmét a szabad gyökök egyes károsító hatásai ellen. Jótékonyan befolyásolja a szervezet öngyógyító képességét. A noni egyik legfontosabb alkotóeleme a proxeronin nevű óriásmolekula. A proxeroninből a szervezet a májban xeronint állít elő, mely számos élettani folyamat fontos részét képezi. Enzimek alkotórésze, hatékony sejttámogató, valamint támogatja az immun- és hormonrendszer egészséges működését is. Sok minden növelheti a szervezet xeroninszükségletét, de napjaink leggyakoribb hatásai, a stressz, a fokozott szellemi és/vagy fizikai terhelés különösen. Bizonyos mennyiségű proxeronint táplálékunkkal is magunkhoz veszünk, de a noni különösen nagy mennyiségben tartalmazza.

Forrás:

www.cukorbeteg.com
www.macosz.hu

www.informed.hu

Mészáros G. László: REZVERATROL – biokémia és élettan http://www.berthamedical.hu/docs/i1337249851rezveratrol_biokemiaeselettan.pdf

vissza

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük