Omega-3 a hosszabb életért!

omega-3 zsirsav

Ismert tény, hogy a magas koleszterin-és trigliceridszint fokozza a szív-és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét. A szív-és érrendszeri megbetegedések megelőzésében fontos szerepet játszik az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, valamint szükség esetén a testsúlycsökkentés és életmódváltás.

A koleszterint testünk valamennyi sejtje előállítja, legnagyobb mennyiségben a legnagyobb méregtelenítő szervünk, a máj. A koleszterin élettani szerepe szerint részt vesz a sejthártyák felépítésében, valamint a hormontermelésben. Koleszterinszintünkből következtetni lehet májunk működésére.

Magas koleszterinszintet okozhat cukorbetegség (diabetes mellitus), pajzsmirigy alulműködés, sárgaság, érelmeszesedés, valamint vesebetegség. A koleszterin az érfalra lerakódva növeli az érelmeszesedés kockázatát, csökkenti az érfal rugalmasságát. Az LDL-koleszterin fokozza, a HDL-koleszterin akadályozza a zsírok lerakódását az érfalban.

A trigliceridek szerepe, hogy energiával lássák el testünket. Szervezetünk is termel triglicerideket, mégis leginkább táplálékainkkal visszük be. Amennyiben szervezetünk triglicerid szintje magasabb a normál értéknél, úgy fokozódik a vérrögök kialakulásának esélye. 

A magas vérzsírszint csökkentését jelentősen elősegítik a többszörösen telítetlen zsírsavak, mint az omega-3 rendszeres fogyasztása. Szervezetünk azonban az omega-3 zsírsavakat nem képes előállítani, ezért táplálkozásunk során kell gondoskodnunk beviteléről. Régóta ismert tény, hogy az omega-3 zsírsavak rendszeres bevitele hatékony védelmet nyújt a szív-és érrendszeri betegségek kialakulása ellen. 

Miért fontos az omega-3 zsírsavak fogyasztása? 

  • vérzsírcsökkentő hatással rendelkezik;
  • védi az érfalak rugalmasságát,
  • segít meggátolni az érbetegségek kialakulását;
  • mérsékli a hirtelen szívhalál kockázatát;
  • csökkenti a gyulladásos folyamatokat;
  • az immunrendszer egészséges működéséhez nélkülözhetetlen;
  • szabályozza a vérnyomást;
  • részt vesz a sejthártyák és a hámszövet felépítésében.

Klinikai vizsgálatok eredményei alapján 40%-kal nagyobb esélye van a túlélésre azon, infarktuson átesett személyeknek, akik rendszeresen fogyasztanak omega-3 zsírsavakat. 

Bár a tengeri halak értékes forrásai az omega-3 zsírsavaknak, pusztán halfogyasztással mégsem tudjuk fedezni szervezetünk omega-3 zsírsav szükségletét, ezért érdemes omega-3 zsírsavat tartalmazó készítményt fogyasztani. 

Érdemes olyan zsírsav tartalmú készítményt választani, ami megfelelő koncentrációban tartalmazza az omega-3 zsírsavakat, és hatékony támogatást nyújt az egészséges koleszterin-és vérzsírszint fenntartásához. 

Gondoskodjunk időben magunk és szeretteink egészségének megőrzéséről!

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük